Yarışma Hakkında

BABA Yapı sponsorluğunda Otizmli Öğrenciler İçin Özel Arayüzler” sloganı ile bu sene ilki gerçekleştirilecek olan mobilya ve işlevsel yüzey tasarımı yarışmasının teması otizm bilinci ve özel gereksinimli bireylerin eğitim-sosyalleşme mekanlarına yönelik özgün tasarımlar olarak belirlenmiştir.

Otizm; kişinin etrafıyla sözel ve sözel olmayan şekilde uygun iletişim kuramaması ve takıntılı/tekrarlı davranışlar sergilemesi şeklinde tanımlanabilecek karmaşık bir nöro-gelişimsel farklılıktır. Sadece otizmli bireylerin değil, tüm özel gereksinimli bireylerin hakkı olan iyi bir eğitimin; doğru ve ihtiyaçlar özelinde tasarlanmış, gereksinimlerin niteliğine özgü kurgulanmış mekanlarda mümkün olabileceği şüphe ve tartışma götürmez bir gerçekliktir. Bu gerçeklikten hareketle, BABA Yapı A.Ş. Tohum Otizm Vakfı, Değer Otizm Derneği ve TMMOB İçmimarlar Odası İstanbul Şubesi işbirliği ile plywood ürünleri kullanılarak Tohum Otizm Vakfı ve Değer Otizm Derneğinde belirlenen sınıfların yeniden düzenlenmesi için ülkemizin her bölgesinden içmimarlık öğrencilerinin katılacağı bir yarışma düzenlenmektedir.

2015 yılında Dr. Elçin Kılıç ve Yük. İnş. Müh. M. Mehmet Ekşi tarafından nitelikli endüstriyel kontrplak ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan Baba Yapı A.Ş. plywood ve türev malzemelerinde Türkiye’nin lider tedarikçi şirketidir. Sahibi olduğu Kontraform (Kontraform Birch - Kontra Ply - Kontra Heksa - Kontra Tex) ve dağıtımını yaptığı Riga, Paged, Sveza, Tekcom, Tulsa, UGB ve Stiga markalı ürünleri eksiksiz ürün yelpazesi ile müşterilerine sunmaktadır. Çevreye ve gelecek nesillere verdiği değer çerçevesinde, Baba Yapı sosyal sorumluluk kavramını misyon edinmiş ve bir çok kurumsal sosyal sorumluk kampanyaları gerçekleştirmiştir. Bugüne kadar gerçekleştirdiği STK işbirliklerine bir yenisini, Tohum Otizm Vakfı, Değer Otizm Derneği ve TMMOB İçmimarlar Odası İstanbul Şubesi işbirliği ile  tedarik ettiği ürünler kullanılarak aşağıda belirtilen ürünlere ve bu ürünlerin kullanılacağı mekanlara dair özgün fikirler üretilmesinin teşvik edildiği bir yarışma ile gerçekleştirmektedir.

Plywood kullanılarak üretilecek ürünler aşağıdaki başlıklar altında özetlenmiştir:

  • İnce motor becerilerinin çalışılabileceği ve duyusal ihtiyaçların karşılanabileceği Duyu Bütünleme Duvarları
  • Tırmanma merdiveni ve su yatağının bulunduğu ‘Parkurlar’
  • İnme çıkma egzersizi için 2-3 basamaktan oluşturulmuş ‘Parkurlar’
  • Işıklı ‘Aktivite Masaları’
  • Birbirinden ayrılmış ve farklı ‘Etkinlik Bölgeleri’
  • Pano ve/veya sınıf tahtası içeren ‘Eğitim Bölgeleri’
  • Okul öncesi figürlü ‘Yarı Açık Dolaplar’
  • Ortak kullanıma ait ‘Açık Çekmeceli Dolaplar’
  • Birleştirilip ayrılmaya imkan veren ‘Masalar’
  • Çeşitli figürlü ‘Kitaplıklar’
  • Minderli ‘Okuma Birimleri’